Jemy na zielono czyli naleśniki pokrzywowe z farszem z soczewicy

 

Pokrzywa
Pokrzywa

 

Wiosna rozgościła się na dobre. Mamy już czerwiec, powoli mija sezon na  pokrzywę, wszak tylko przed kwitnieniem jest najlepsza i ma najwięcej leczniczych właściwości.  Dopóki jednak „kusi” nas młodością korzystajmy z jej uroków:)

Naleśniki pokrzywowe

Ciasto: 2  szklanki mleka, 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 2 garście pokrzywy
 
Nadzienie: szklanka czerwonej lub żółtej soczewicy, kilka suszonych pomidorów, 1 cebula, 1 duży ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki pokrojonego szczypiorku, 1/4 małego chili, pieprz, pieprz ziołowy, sól.
 
Do miski wlewamy mleko, dodajemy jajka, mąkę pszenną, dorzucamy wypłukaną pokrzywę i miksujemy dokładnie blenderem do momentu aż  ciasto będzie gładkie (bez grudek mąki i widocznych liści pokrzywy). Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy farsz. Gotujemy soczewicę (gotuje się bardzo szybko, nie trzeba moczyć jej przed). Cebulę szklimy na patelni, łączymy z  ugotowaną i lekko pogniecioną widelcem  soczewicą, dodajemy drobno pokrojone chili i suszone pomidory oraz natkę pietruszki i szczypiorek. Przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Ciasto-z-pokrzywy Naleśniki smażymy z obu stron, na zwilżonej oliwą, niewielkiej patelni. Na naleśniki nakładamy farsz. Składamy w chusteczkę lub zwijamy w rulon. Przybieramy świeżą miętą lub melisą, pomidorkami koktajlowymi (bo najładniejsze;)) i delektujemy się. Zaskakująco i niespodziewanie niepokrzywowe ;)))

Pokrzywowe naleśniki

Pokrzywowe naleśniki

nalesniki-z-pokrzywynalesniki-z-pokrzywy

1 komentarz do “Jemy na zielono czyli naleśniki pokrzywowe z farszem z soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *