BROKUŁY

MOC BROKUŁÓW

Brokuły należą do rodziny warzyw krzyżowych. Nazwa tych warzyw nawiązuje do łacińskiego słowa crucifer (niesienie krzyża), gdyż ich kwiaty, przypominają kształtem krzyż. Natomiast słowo brokuły pochodzi od łacińskiego słowa brachium co znaczy ramię lub gałąź.

Dzikie brokuły rosły na wybrzeżach Morza Śródziemnego. Potem były uprawiane przez Rzymian, następnie Włochów skąd rozprzestrzeniły się na cały świat m.in. za sprawą włoskich emigrantów.

Naukowcy uważają, że brokuły mogą chronić przed chorobami układu krążenia, zwyrodnieniem stawów czy cukrzycą typu II, mają bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne. Zwierają potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarkę oraz witaminy: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Nie można zapomnieć o koenzymie Q10, który jest niezbędny do wytwarzania energii organizmu i chroni mięsień sercowy. Brokuły jako warzywo są też dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi są na pierwszym miejscu wśród owoców i warzyw. Przeciwdziałają nowotworom jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Zawarty w brokułach sulforafan zwalcza wolne rodniki oraz pobudza produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają rakotwórcze związki. Pozostałe aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to beta-karoten, izotiocyjany, indol-karbinol i chlorofil.

Jeśli chcemy być zdrowi, jedzmy brokuły !

Brokuły

Sałatka-z-brokułami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *