Dynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.
Dynia to prawdziwa bomba odżywcza, obfitująca w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę. Karotenoidy chronią nas przed wolnymi rodnikami, wzmacniają układ odpornościowy, stymulują wytwarzanie enzymów detoksykacyjnych. Zapobiegają osłabieniu wzroku, kurzej ślepocie, zaćmie. Chronią przed rozwojem raka płuc, okrężnicy, pęcherza moczowego, szyjki macicy, piersi, skóry, arteriosklerozą, zawałem serca i udarem mózgu.
Miąższ i sok z dyni uzupełnia niedobory witamin i minerałów w organizmie, pobudza trawienie, wspomaga przemianę materii oraz działa moczopędnie i przeczyszczająco. Spożywanie miąższu i soku zalecane jest również w chorobach pęcherza moczowego i chorobach reumatycznych. Dynia działa przeciwobrzękowo w chorobach nerek, wątroby i serca. Wypłukuje zbędne produkty przemiany materii, reguluje gospodarkę wodną i działa odchudzająco. Miąższ może być stosowany również zewnętrznie w postaci okładów przy łuszczycy i oparzeniach.
Ogromne bogactwo kryją w sobie nasiona dyni. Każde z nich to istny skarb substancji biologicznych, hamujących procesy starzenia organizmu. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), fitosterole, sole mineralne (zwłaszcza cynk i fosfor), lecytynę i kukurbitacynę. Lecytyna jest substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, kukurbitacyna natomiast wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze (poraża układ nerwowy pasożytów przewodu pokarmowego). Toksyczna dla pasożytów, jest równocześnie całkowicie bezpieczna dla człowieka. Kukurbitacyna w największej ilości występuje w świeżych, miękkich pestkach dyni. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, spalania tłuszczu i czynności gruczołów. Pestki są pomocne w stanach zapalnych skóry (np. przy trądziku) i błon śluzowych, przy opryszczce, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Są zalecane również w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i zapobieganiu schorzeniom prostaty. Doceńmy dynię !