Natka pietruszki ma nadzwyczajne właściwości odżywcze i lecznicze. Zawiera kilka razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe i jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, żelaza, wapnia i magnezu. Mówi się o niej, że jest „pierwsza po mleku”.
Natka pietruszki poprawia trawienie, przeciwdziała nieświeżemu oddechowi, odtruwa, czyści krew, regeneruje naczynia krwionośne, usuwa nadmiar wody z organizmu, zapobiega kurzej ślepocie, pomaga przy krzywicy, anemii, szkorbucie, reumatyźmie, kamieniach w woreczku żółciowym i kamieniach moczowych. Pomaga przy prawie wszystkich dolegliwościach nerek (nie w przypadku poważnego zapalenia nerek). Jest uważana za środek chroniący przed nowotworami.
Polecana jest dla kobiet w ciąży, dla dzieci i młodzieży, dla kierowców bo poprawia widzenie w ciemnościach. Poprawia krążenie dlatego jest polecana osobom starszym. Jedynie matki karmiące nie powinny jej jeść, gdyż wysusza mleko.
W celach leczniczych Paul Pitchford w książce „Odżywianie dla zdrowia” poleca wypijać 2-3 filiżanek wywaru ze świeżej lub suszonej natki lub 3-6 dag świeżej lub lekko obgotowanej natki dziennie.