RAW Food

Idea RAW Food (ang.) czyli Surowej Diety polega na jedzeniu wszystkiego na surowo lub  gotowanego w temperaturze poniżej 40 ° C. Powyżej tej temperatury giną zawarte w roślinach enzymy i substancje odżywcze, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Najpopularniejszym rodzajem diety RAW jest dieta wegańska,  chociaż zdarza się, że uwzględniane są produkty zwierzęce (niepasteryzowany ser kozi, jajka z ferm ekologicznych oraz ryby) i / lub mięso. Typowymi potrawami w surowej diecie są owoce, warzywa, orzechy, nasiona i kiełki zbóż. Weganie a raczej witarianie uważają, że organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania, nie potrzebuje dużych ilości białka a to zawarte w surowych roślinach w zupełności wystarcza.

Rodzaje Surowej Diety /Witarianizmu/:

Witaweganizm – dieta składająca się z surowych warzyw, owoców, nasion i orzechów
Frutarianizm – dieta z wyłącznie surowych owoców
Witawegetarianizm – dieta z surowych warzyw, owoców, nasion i orzechów, miodu oraz surowych jaj i surowego mleka.

Skąd się wziął Ruch RAW Food? Surowa dieta jest najstarszym sposobem jedzenia na ziemi. Gdy ludzie nie znali ognia z konieczności jedli wszystko na surowo. Pojawienie się ognia, zmieniło wszystko i nic już nie było tak jak dawniej. W pogoni za przyjemnością wymyślano coraz to nowe, smaczniejsze potrawy. Jak mówi powiedzenie ”Bóg wymyślił jedzenie, ale diabeł kucharzy”. Człowiek stopniowo stawał się niewolnikiem własnego zmysłu smaku, a uzależnienie od gotowanych potraw, doprowadziło do rozwoju różnych chorób.

W ostatnich latach XIX wieku, na długo przed odkryciem roli witamin, enzymów i mikroelementów szwajcarski lekarz Maximilian Bircher-Benner docenił wartość świeżego i surowego jedzenia.  Doszedł do wniosku, że najczęstszą przyczyną chorób jest degeneracja pokarmów dokonująca się podczas obróbki termicznej i opracował metodę leczenia surowym jedzeniem. W założonym przez siebie sanatorium „Vital Force” przywracał zdrowie nieuleczalnie chorym.

Mc Carrison, uczony i badacz życia Hunzów, przeprowadził pod koniec XIX w. swój słynny experyment na szczurach. Jedna grupa gryzoni była karmiona tak jak przeciętni Europejczycy (biały chleb z masłem, mięso, herbata z cukrem itp.), druga – według diety słynących z długowieczności i zdrowia Hunzów. Ten sposób odżywiania przypominał dietę opracowaną przez Bircher-Bennera. W czasie trwania doświadczenia – przez 2 i pół roku można było zauważyć wyraźne różnice w wyglądzie i zachowaniu zwierząt. Szczury żywione wg diety długowiecznych Hunzów miały gęste, lśniące futerka, były dorodne, spokojne, i bardzo płodne. Natomiast szczury karmione na wzór diety Europejczyków łysiały, miały chorą skórę, były niespokojne, agresywne, a nawet zagryzały się nawzajem.

Zwolennicy diety RAW twierdzą, że surowe pokarmy mają naturalne enzymy, mające zasadnicze znaczenie dla zdrowia i regeneracji organizmu. Potrawy surowe są o wiele łatwiej trawione przez organizm niż potrawy gotowane, na strawienie których człowiek traci nawet do 80% swojej energii. Dieta RAW alkalizuje, oczyszcza oraz regeneruje  organizm. Nie bez znaczenia jest aspekt etyczny. Dieta RAW jest ściśle powiązana z ekologia, dąży do życia w zgodzie z naturą i w poszanowaniu jej praw. Opiera się w miarę możliwości na warzywach i owocach z upraw ekologicznych, bez pestycydów, czy genetycznie modyfikowanych.

Antyoksydanty zawarte w surowych owocach i warzywach, neutralizują wolne rodniki, zapobiegają chorobom i przeciwdziałają oznakom starzenia się. Warzywa z rodziny krzyżowych (kapusta, brokuły itp.) i zielone soki mają najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe. Surowe owoce i warzywa są doskonałym źródłem  energii i zdrowia, dlatego witarianie nie potrzebują żadnych stymulantów typu kawa, alkohol, papierosy, czy suplementów sportowych.

Podczas gotowania (w zależności od temperatury) ginie od 30 do 97% enzymów, witamin i flawonoidów. Organizm człowieka musi wtedy uruchomić własne rezerwy enzymatyczne, aby umożliwić strawienie posiłku. Gdyby te cenne enzymy zostały nienaruszone mogłyby być zużyte na obronę organizmu przed chorobami i regenerację komórek. W trakcie obróbki termicznej (zwłaszcza w czasie smażenia), zmniejsza się przyswajalność soli mineralnych, tworzą się też nowe, trudno przyswajalne związki chemiczne. Gotowane jedzenie zawiera bardzo małą ilość tlenu, a co za tym idzie życia. Use only freshly boilled water as reboilled water has losit its oxygen – przeczytałam na opakowaniu pewnej angielskiej, luksusowej herbaty.

W kontakcie z gotowanym jedzeniem nasz organizm zwiększa ilość leukocytów tak jak w przypadku ataku wirusów, czy substancji toksycznych. Udowadniają to badania  przeprowadzone przez dr Paula Kouchakoff’a w Szwajcarskim Instytucie Chemii Klinicznej w 1930 roku. Jedzenie wyłącznie gotowanego i przetworzonego jedzenia mobilizuje nasz organizm do ciągłej walki co w konsekwencji osłabia odporność i przyspiesza proces starzenia się.

Coraz więcej ludzi zmaga się z różnymi chorobami cywilizacyjnymi; miażdżycą, nadciśnieniem, cukrzycą i otyłością. Podobnie nasze domowe zwierzęta, karmione gotowanym, przetworzonym jedzeniem. Zdrowia nie znajdziemy jednak na sklepowych półkach z żywnością przetworzoną, pełną aromatów, barwników, konserwantów, emulgatorów, i wielu innych ulepszaczy, których oficjalnie na liście UE figuruje ponad 1,5 tys. Korzystajmy raczej z dobrodziejstw natury, która jest najlepszym lekarzem. ,,Lekarz leczy, natura uzdrawia” /medicus curat, natura sanat/. Dieta RAW może rozwiązać wiele z naszych problemów zdrowotnych. Zapobiega takim chorobom jak artretyzm, rak, cukrzyca, rożnego rodzaju alergie i.in. Jest wiele przykładów wyleczenia z nawet ciężkich chorób tą dietą. Wśród zwolenników Diety RAW nie istnieje problem otyłości. Surowa dieta pozwala w bardzo krótkim czasie odchudzić się, bez efektu jojo

Dieta RAW jest prosta i naturalna. Wystarczy mieć tarkę, dobry nóż i trochę dobrych, świeżych warzyw i owoców. Przepis jest bardziej inspiracją niż dokładną receptą. Kierując się własnym zmysłem smaku można tworzyć z tych darów natury wspaniałe kompozycje. Jednak aby ułatwić sobie życie w kuchni warto zaopatrzyć się w dobry mikser, blender, sokowirówkę, lub lepiej wyciskarkę do soków itp. Urządzenia te pomogą nam w sporządzaniu soków, surowych zup, sałatek, dipów warzywnych, deserów, a także surowych potraw przypominających zwykłe kanapki, pizze, lasagne (to zwłaszcza dla tych, którzy są przywiązani do tradycyjnego systemu odżywiania;)). Poza tym rozdrobnione warzywa i owoce są dla nas lepiej strawialne i przyswajalne. Można również poeksperymentować z kiszonymi warzywami, które dodatkowo zadbają o odpowiednia florę bakteryjna w jelitach.

Chociaż Surowa Dieta  może być dla niektórych z nas nie lada wyzwaniem (zwłaszcza na początku), to każdy, kto chce być zdrowy, powinien zwiększyć ilość  surowych, nieprzetworzonych potraw w swoim menu. „Niech pożywienie będzie waszym lekarstwem”.
/Hipokrates/

  1. Wyciskarka jest rzeczywiście niezbędna przy diecie składającej się z surowych warzyw, bo umożliwia przyswojenie dużej ilości składników odżywczych bez zbytniego obciążania układu trawiennego.
    Trudno zjeść za jednym razem np. 3 marchewki, 2 jabłka, kilka gałązek selera naciowego, pietruszkę, cykorię i imbir. Sok wypić dużo łatwiej.

  2. Zaczęłam stosować tę dietę od niedawna i z tygodnia na tydzień czuję się coraz lepiej . Polecam każdemu komu lekarze nie są w stanie pomóc, bo choć wyniki miałam w normie to samopoczucie było nienajlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *