Mieszanki ziołowe można kupić gotowe lub samemu przygotować z ziół kupionych, bądź własnoręcznie zebranych. Zbieramy tylko zioła dobrze znane. Nie mieszamy nigdy ziół starych ze świeżymi, nie używamy ziół spleśniałych, gdyż mogą być opanowane przez grzyby rodzaju Fusarium, widoczne tylko pod mikroskopem, wydzielające substancję obniżającą ilość czerwonych ciałek krwi.
Mieszankę przygotowuję się wg zasady: każda musi zawierać surowiec podstawowy, który decyduje o jej leczniczym działaniu, do tego dodaje się zioła pomocnicze, wzmacniające działanie głównych składników, a na końcu jeszcze surowce poprawiające smak i zapach mieszanki. Mieszanka nie powinna zawierać zbyt wielu składników, ich działanie może się bowiem wykluczać.
Zazwyczaj stosujemy zioła w najprostszej postaci tj. do użytku wenętrznego – napary, nalewki, soki z roślin, do użytku zewnetrznego – kompresy, kąpiele i płukanki.
Napar – kwiaty lub ziele zalewa się wrzątkiem i odstawia pod przykryciem na kilka lub kilkanaście minut. Odpowiednie dla ziół zawierających olejki eteryczne.
Odwar – korę, korzenie lub kłącze zalewa się letnią wodą i wolno gotuje około 30 minut. Odpowiednie dla ziół zawierających garbniki.
Nalewka – alkoholowy wyciąg z wysuszonych ziół . Zioła należy zalać rozcieńczonym do 70% spirytusem. Po kilku dniach taki wyciąg nadaje się do spożycia. Zwykle używa się kilkanaście kropel na kieliszek wody 2-3 razy dziennie. Jeśli stosujemy zewnętrznie, np. do okładów czy płukania śluzówek, należy je rozcieńczać odpowiednią ilością wody.
Sok – można wyciskać przy pomocy sokowirówki może byc spożywany sam lub z miodem, dodawany do napojów.
Macerat – Wyciąg na zimno. Zioła zalewa się wodą o temperaturze pokojowej i odstawia na 6-8 godzin. Odpowiednie dla ziół zawierających śluzy.
Sałatki – wiosenne sałatki przygotowuje się z młodych liści, zazwyczaj się nie soli, tylko skrapia sokiem cytrynowym. Można przyrządzać sałatki z liści mniszka, liści pokrzywy, stokrotki, nasturcji, nagietka, cząbru. Dodawać do smaku cebulę, pietruszkę arcydzięgiel.
Syrop – to wyciąg z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia.
Olejek – otrzymuje się metodami laboratoryjnymi przez destylację parą wodną. Olejki wchodzą w skład wielu leków ziołowych i produktów spożywczych.