Dyniowe latte

Dyniowe latteDynia podbiła moje serce na dobre. Dziś coś dla tych, którzy nie mogą żyć bez kawy, tęsknią za czymś słodkim a nie chcą za dużo przytyć. Jak pogodzić jedno z drugim? Wspaniałe dyniowe latte rozgrzeje i wprawi w dobry humor a dzięki dodatkowi dyni zadba  o nasze zdrowie. Przepis zaczerpnęłam z książki „Gorące napoje” Louisa Pickforda. Kawa, choć może nie wygląda jak latte, jest zaskakująco dobra, wręcz pyszna; aromatyczna i aksamitna w smaku. A więc do dzieła !

Latte z aksamitnym, dyniowym musem

Porcja na 3-4 osoby:
100 g przecieru z dyni
pół łyżeczki cynamonu
375 ml mleka
3 łyżeczki brązowego cukru
250 ml świeżo zaparzonej, gorącej kawy
bita śmietana do dekoracji – pominęłam

Kawałki dyni wkładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Miksujemy, dodajemy mleko, cukier, cynamon i delikatnie podgrzewamy, mieszając trzepaczką, aż do zagotowania. Mleczno-dyniowy mus wlewamy do filiżanek lub do szklanek i mieszamy z kawą. Gdy ktoś lubi i nie liczy kalorii może udekorować bitą śmietaną. Ja posypałam tylko cynamonem.

Czegóż chcieć więcej?

Dyniowe latteDyniowe latte

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *