Melisa ulubiona przez pszczoły, stosowana w kosmetyce i w kuchni, doceniana przez grecką medycynę już 2 tysiące lat temu, i dzisiaj gości w niejednej apteczce, i w niejednym ogrodzie. Wspaniale smakują desery , sałatki i inne dania z dodatkiem jej świeżych listków. Nadaje potrawom cytrynowy aromat, może z powodzeniem zastąpić trawę cytrynową. Jest łatwa w uprawie, raz posadzona ładnie się rozrasta i zawsze już jest.
Długa jest lista właściwości leczniczych melisy; uspokaja, odpręża i regeneruje system nerwowy, pomaga w bólach głowy, pobudza trawienie, podczas gorączki schładza organizm, natomiast maść z melisy łagodzi zranienia i ukąszenia przez owady. Latem warto sobie przyrządzić koktail ze świeżej melisy.
„Radość dla serca”, „Eliksir życia” i „Karmelitńska dusza” czyli drink z melisy;)
Zaparz sobie litr herbatki z melisy, ostudź i wstaw do lodówki, żeby jeszcze dodatkowo schłodzić. Dodaj sok z połowy cytryny i dwóch pomarańczy. Taki drink wspaniale gasi pragnienie i relaksuje po ciężkim, upalnym dniu. Spróbuj też wersji, z sokiem z innych ulubionych owoców.