Chleb jaglany

Wyobraźcie sobie zabrakło w moim domu chleba. Niestety chlebek na zakwasie zbyt długo każe na siebie czekać. Jak tu wytłumaczyć głodomorom nieobecność chleba w domu? Musiałam coś szybko wymyślić;) Internet i tym razem był niezawodny. Trafiłam na fajny przepis na stronie http://kornikwkuchni.blogspot.com Po małej modyfikacji otrzymałam rewelacyjny wypiek, rodzina po prostu się zajadała. Patrzyli na mnie z niedowierzaniem, gdy powiedziałam, że w środku jest moja ulubiona (nie jest jednak przysmakiem moich dzieci) kasza.

Chleb z kaszą jaglaną

100 g kaszy jaglanej
łyżka otrąb
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody
400 g mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru
25 g masła
1 jajko
100 g jogurtu naturalnego
łyżeczka soli

Kaszę wsypałam na sitko i przelałam sporą ilością wrzątku. W czasie gdy obciekała na sitku, rozkruszyłam i wymieszałam drożdże z cukrem i letnią wodą. Następnie odstawiłam na 15 min. pod przykryciem. Roztopiłam masło i krótko (ok. 5 min) podsmażyłam kaszę jaglaną.

Mąkę przesiałam do miski, dodałam otręby, drożdże, jajko, jogurt i sól a potem przestudzoną kaszę z patelni. Wyrobiłam na gładkie ciasto i pozostawiłam, pod przykryciem, do wyrośnięcia. Gdy podwoiło objętość (po ok. godzinie) jeszcze raz krótko je wyrobiłam i przełożyłam do wysmarowanej masłem keksówki. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 45 minut. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 minut.

Tak więc znalazłam jeszcze jedno zastosowanie niezwykle zdrowej jaglanki;) Efekt przeszedł moje oczekiwania. Chlebek jest niezwykle chrupiący, wręcz fantastycznie „strzelający”, po prostu mi się upiekło, czego i Wam życzę 😉

chleb-z-kaszy-jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *