Tabbouleh – letnia sałatka z kaszy z warzwami

Tabbouleh – to tradycyjna sałatka z Bliskiego Wschodu. Głównym składnikiem jest kasza kuskus (właściwie to bardziej makaron niż kasza) lub bulgur (podgotowana, łamana pszenica) i letnie warzywa. Jednak dawniej sałatkę tę przygotowywano z prosa. Gdy jest upał i nie bardzo ma się ochotę na jedzenie, a tym bardziej na spędzanie długich godzin w gorącej kuchni, taka sycąca potrawa w zupełności może wystąpić w roli dania głównego. Łatwą i szybką do przyrządzenia sałatkę można urozmaicać, podając w różnych wersjach. Jest smaczna zarówno z kuskusem, jak również z kaszą jaglaną lub nawet jęczmienną.

Letnia tabuli:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, jęczmiennej lub kuskusu*
3 pomidory, obrane ze skórki i drobno pokrojone
2 czerwone papryki lub 1 czerwona i 1 żółta
3 cebulki dymki drobno pokrojone
2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
4 łyżki stołowe posiekanej świeżej natki pietruszki
2 łyżki stołowe posiekanych liści kolendry
Sos: 3 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny, sól, pieprz

Wszystkie składniki łączymy i odstawiamy do lodówki, żeby schłodzić.

* W przypadku gdy do sałatki dodajemy kaszę jaglaną warto ją przed ugotowaniem przelać wrzątkiem lub nawet lekko podprażyć na patelni, żeby pozbyć się nie przez wszystkich tolerowanej goryczki.

Polecam letnią tabuli! O tym, że warzywa i kasze a także świeże zioła są zbawienne dla naszego zdrowia chyba już nikogo nie trzeba przekonywać. Taka sałatka to po prostu prawdziwa bomba witaminowa:)

Tabuli - sałatka z kaszy z warzywami

Tabuli – sałatka z kaszy z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *