Witaminowa bomba czyli łąkowa „rukola”

Mlecz

Mniszek lekarski

Jak wzmocnić i oczyścić organizm na wiosnę? Na pewno wielu z nas spragnionych ciepła i czystego powietrza wyrusza na wycieczki za miasto, a tu….. wszystko zieleni się i kwitnie.  Pojawiły się chwasty, których przecież „nie sieją i nie orzą”; mniszek lekarski zwany popularnie mleczem, pokrzywa, krwawnik i inne. Wiele z nich jest jadalnych  i wspaniale regenerują nasz wymęczony zimą organizm. Młode listki mlecza są bardzo smaczne, przypominają trochę rukolę i prawie nie mają goryczki. Zawierają mnóstwo witamin: A,B,C,D  z czego zawartość prowitaminy A jest wyższa niż w marchwi. Ten popularny chwast, którym karmimy w Polsce króliki tudzież świnki morskie jest składnikiem tradycyjnej, wiosennej sałatki w krajach romańskich. Sałatka wspaniale wpływa na cerę, co miałam okazję zaobserwować u mieszkanek Francji:)

Wiosenne smaki w sałatce z mlecza

Liście zbieramy z dala od drogi,  bardzo dokładnie płuczemy, pod bieżącą wodą. Najlepsze są młode liście, gdyż starsze maja nieco goryczki. Jeśli ktoś ma bardzo wrażliwe podniebienie może próbować usunąć goryczkę poprzez zblanszowanie liści w gorącej wodzie przez około minutę i potem szybkie wstawienie ich do wody zimnej (chodzi o zachowanie koloru).

Składniki sałatki:

garść liści mniszka lekarskiego
pęczek rzodkiewki
szczypiorek
pomidor
2 jajka ugotowane na twardo
sos vinegret

Wszystko mieszamy, polewamy sosem i korzystamy z cudownych darów wiosny:)

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *