Szarlotka jaglana

O wartościach kaszy jaglanej napisano już wiele. Działa dobroczynnie na cały organizm i zalecana jest w wielu kuracjach oczyszczających i odkwaszających organizm. Docenia ją zarówno Tradycyjna Medycyna Chińska jak i polscy naturopaci. Kasza jaglana wzmacnia i regeneruje, poprawia krążenie i przemianę materii, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, łagodzi objawy alergii, pomaga przy reumatyzmie, zapobiega osteoporozie, no i pozytywnie wpływa na urodę;). Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. W moim domu gości ostatnio w postaci szarlotki (szarlotka była zawsze u nas ulubionym ciastem) w wersji light, z małą ilością cukru,  bez glutenu i jajek a więc mogą sobie na nią pozwolić (od czasu do czasu;)) osoby odchudzające się, nie tolerujące glutenu a także uczulone na jajka. Przepis pochodzi  z bloga olgasmile.com (ilość cukru i mąki dostosowałam do moich kubków smakowych).

Szarlotka jaglana

Ciasto „kaszowe”:
4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki wiórków kokosowych
1 banan
około 50 g oleju kokosowego lub masła
2 łyżki cukru do posypania na wierzch ciasta
½ łyżeczki cynamonu

Nadzienie:
1 ½ kg jabłek
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki skrobi kukurydzianej
½ łyżeczki cynamonu

Ugotowaną kaszkę jaglaną (1szklankę wypłukanej kaszy zalać wrzącą wodą,  w proporcji na jedną część kaszy 3 części wody, gotować na małym ogniu nie mieszając, ew. uzupełniając niewielką ilością wody) wymieszać z mąką, skrobią, wiórkami kokosowymi, cukrem i rozgniecionym bananem.

Jabłka umyte i obrane zetrzeć na tarce jarzynowej (duże oczka), skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skrobią kukurydzianą i cynamonem. Gdyby jabłka były zbyt kwaśne można dodać 2 łyżki cukru trzcinowego.

szarlotka jaglana

Na wysmarowaną masłem tortownicę wyłożyć 2/3 kaszy i lekko ugnieść. Na warstwę kaszowego „ciasta” wyłożyć starte na tarce jabłka. Pozostałą  część 1/3 kaszy ułożyć na wierzchu „szarlotki”. Piec ok. 60 min. w 170 °C.
10 min przed końcem pieczenia położyć wiórki masła, posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem.

Wreszcie coś pysznego i my osoby z „lekką” nadwagą  możemy się delektować bez wyrzutów sumienia ;).

szarlotka jaglana

szarlotka jaglana

szarlotka3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *