Sernik dyniowy

Sernik dyniowy – czyli  moje jesienne smaki

dyniaDynia to prawdziwa bomba odżywcza, obfitująca w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten. Karotenoidy chronią nas przed wolnymi rodnikami i wzmacniają układ odpornościowy.  Zapobiegają osłabieniu wzroku, chorobom nowotworowym i zawałom serca.

Oczywiście najbardziej zdrowa jest dynia na surowo. Po upieczeniu traci niektóre swoje właściwości.  Dla urozmaicenia jednak, warto czasem przyrządzać z niej ciasta, desery, packi, gulasze i inne. Sernik dyniowy to mój ulubiony deser. Delikatny, aksamitny, z niewielką ilością brązowego cukru i z przyprawą do piernika, dobroczynnie działającą na nasze zdrowie. Żeby zmniejszyć liczbę kalorii sernik upiekłam bez ciasta na spodzie, czyli po wiedeńsku. Inspiracji szukałam na blogu moje wypieki.com.

Składniki

1kg zmielonego twarogu
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki brązowego cukru
2 szklanki puree z dyni*
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Wszystkie składniki zmiksować, ale nie za długo. Długo miksowany i przez to zbyt napowietrzony sernik ma tendencję do opadania.  Nagrzać piekarnik do 170ºC. Na dno piekarnika wstawić miskę z wodą. Przełożyć masę serową do tortownicy i wstawić do piekarnika. Obniżyć temperaturę do 150 ºC i piec ok. 1,5 godz. Wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można udekorować bitą śmietaną.

*Puree można przygotować, piekąc pokrojoną dynię w temperaturze 180ºC przez ok. 60min., aż będzie miękka. Można  również ugotować ją na parze. sernik dyniowy_2

sernik dyniowy1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *