Dbając, by na stole zawsze królowała surówka, nie można jednak zapominać o tym co dzieje się za oknem. Poczujmy się cieplej zajadając coś gotowanego lub pieczonego. Pieczone warzywa to dobra propozycja na tą porę roku. Ich zapach, wzbogacony ziołami, przenika całą kuchnię a ich smak jest wyjątkowy. Nawet pospolita marchewka smakuje jak prawdziwy rarytas. Smaki i kolorystyka kojarzy się z ciepłem lata a niektórym z nas może przypomnieć beztroskie, śródziemnomorskie wakacje :). Krótko pieczone zachowują wiele ze swoich cennych właściwości i wyglądają bardzo apetycznie. Bakłażan, czyli „gruszka miłosna”zabezpiecza tętnice przed szkodliwym działaniem cholesterolu i działa przeciwrakowo. Marchewka i dynia to bogactwo odmładzających przeciwutleniaczy, zwłaszcza beta-karotenu a cukinia znana jest ze swojego działania regulującego stężenie cukru we krwi. No i papryka…., no i zioła…., no i czosnek. To po prostu sama pyszność i dobroć:)
Pieczony bakłażan, cukinia, marchewka i papryka –
czyli sałatka na ciepło
1 cukinia
1 bakłażan
1 marchewka lub kawałek dyni
3 papryki w różnych kolorach
3 łyżki oliwy extra vergine
główka czosnku
zioła prowansalskie lub inne ulubione
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Warzywa pokroić; bakłażan i dynię w kostkę, cukinię w plasterki, paprykę w grubsze kawałki. Gdy dodajemy marchewkę, trzeba ją pokroić w cienkie plasterki, bo dłużej się piecze niż reszta warzyw. Skropić oliwą, posypać przyprawami, delikatnie wymieszać. Dodać główkę czosnku przeciętą na pół (pieczony czosnek znakomicie smakuje i nie jest tak ostry jak surowy). Warzywa wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec 20-25 min. Przez pierwsze 10 min. warzywa można przykryć (wtedy są bardziej soczyste). Po upieczeniu warzyw można ewentualnie wkruszyć ser feta lub inny ulubiony.