Pieczone warzywa

Pieczone warzywaDbając, by na stole zawsze królowała surówka, nie można jednak zapominać o tym co dzieje się za oknem. Poczujmy się cieplej zajadając coś gotowanego lub pieczonego. Pieczone warzywa to dobra propozycja na tą porę roku. Ich zapach, wzbogacony ziołami, przenika całą kuchnię a ich smak jest wyjątkowy. Nawet pospolita marchewka smakuje jak prawdziwy rarytas. Smaki i kolorystyka kojarzy się z ciepłem lata a niektórym z nas może przypomnieć beztroskie, śródziemnomorskie wakacje :). Krótko pieczone zachowują wiele ze swoich cennych właściwości i wyglądają bardzo apetycznie. Bakłażan,  czyli „gruszka miłosna”zabezpiecza tętnice przed szkodliwym działaniem cholesterolu i działa przeciwrakowo. Marchewka i dynia to bogactwo odmładzających przeciwutleniaczy, zwłaszcza beta-karotenu a cukinia znana jest ze swojego działania regulującego stężenie cukru we krwi. No i papryka…., no i zioła…., no i czosnek. To po prostu sama pyszność i dobroć:)

Pieczony bakłażan, cukinia, marchewka i papryka – 

czyli sałatka na ciepło

1 cukinia
1 bakłażan
1 marchewka lub kawałek dyni
3 papryki w różnych kolorach
3 łyżki oliwy extra vergine
główka czosnku
zioła prowansalskie lub inne ulubione
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Pieczone warzywaWarzywa pokroić; bakłażan i dynię w kostkę, cukinię w plasterki, paprykę w grubsze kawałki. Gdy dodajemy marchewkę, trzeba ją pokroić w cienkie plasterki, bo dłużej się piecze niż reszta warzyw.  Skropić oliwą, posypać przyprawami, delikatnie wymieszać. Dodać główkę czosnku przeciętą na pół (pieczony czosnek znakomicie smakuje i nie jest tak ostry jak surowy). Warzywa wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec 20-25 min. Przez pierwsze 10 min. warzywa można przykryć (wtedy są bardziej soczyste). Po upieczeniu warzyw można ewentualnie wkruszyć ser feta lub inny ulubiony.

Danie pachnie latem. Nikt mu się nie oprze!Pieczone warzywaPieczone warzywa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *