Brokuły i reszta

Brokuły sałatka

Mamy wrzesień. Zanim dopadnie nas jesienna chandra lub pociąganie nosem korzystajmy z kolorów lata. Bogactwo witamin i składników mineralnych w warzywach i owocach skutecznie ochroni nas przed chorobami. Dziś proponuję surówkę z brokułów. Brokuły mają wszechstronny wpływ na organizm, regenerują układ odporności, mózg i kości . Po ugotowaniu tracą część swych cennych właściwości, dlatego warto zajadać je na surowo, lub krótko gotowane na parze.

Brokuły i reszta (porcja na 4 osoby)

  • 1 mały brokuł
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 2 ogórki kiszone
  • ½ cebuli
  • ulubione zioła
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergin
    ew. szczypta soli i pieprzu

Brokuły podzielić na małe różyczki. Pomidory, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, odstawić na chwilę, żeby się przemacerowały. Do picia może być sok marchwiowy. Na deser np. winogrona. Uczta gotowa!

Cały artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *